اینترنت ۵G در ایران

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با اشاره به راه اندازی فاز آزمایشی نسل پنجم شبکه سیار در ایران تاکید دارد که ۵G می تواند فرصت استثنایی و بی‌نظیری برای اقتصاد دیجیتال ایران فراهم کند. او باور دارد برخلاف نظر برخی منتقدین که می‌گویند ۵G یک تکنولوژی لاکچری است، این فناوری در آینده راه خود را پیش عموم مردم پیدا خواهد کرد و باید از هم‌اکنون به فکر توسعه آن بود.

یادداشت «محمد جواد آذری جهرمی» درباره نسل پنجم اینترنت سیار که اخیرا پایلوت آن اجرایی شده است. در این یادداشت جهرمی تاکید به اهمیت اقتصاد دیجیتال و لزوم سرمایه‌گذاری در آن داشته و گفته که نمی‌خواهد درباره این موضوعات تکراری، دوباره حرف بزند اما از آنسو اعلام کرده که آینده اقتصاد دنیا بر حول محور همین موضوعات خواهد چرخید. جهرمی با اشاره به مختصات سیاسی و اقتصادی ایران، اقتصاد دیجیتال را برای ایران یک فرصت استثنایی و راه‌اندازی شبکه نسل پنجم شبکه سیار را امری مهم در کشور خوانده است. به گفته او، ایران با این اقدام جزو معدود کشورهای دارای این فناوری قرار گرفت.

او درباره پایلوت این طرح چنین نوشته است: «اولین پایلوت به دلیل پژوهشی بودن و به‌پاس احترام به دانشگاهیان، در مرکز تحقیقات وزارت ارتباطات راه‌اندازی شد و محدوده‌ی دانشگاه تهران را پوشش می‌دهد.»

در ادامه این یادداشت، جهرمی با اشاره به برخی منتقدین فناوری ۵G که آن را یک فناوری لاکچری می‌خوانند، خاطره‌ای را تعریف کرده تا بتواند جوابی بر این انتقادات باشد: «آبان ۹۳، وقتی اولین شبکه نسل چهارم در مشهد راه‌اندازی شد، واکنش‌های بسیاری مشابه الان ایجاد شد که گوشی‌های گران‌قیمت تنها از ۴G پشتیبانی می‌کنند، سیم‌کارت‌ها باید تعویض شوند و موقعی که هنوز ۳G در کشور به‌طور کامل توسعه‌نیافته است چرا سراغ نسل‌های بالاتر می‌روید؟ اما باگذشت سال‌ها بسیاری از همان دوستان منتقد می‌گویند چرا سرعت بالاتری فراهم نمی‌کنید و برای شهر ما هم باید ۴G راه‌اندازی کنید!»

جهرمی با ذکر خاطره فوق قصد دارد که به مقاومت در برابر پیشرفت تکنولوژی که همیشه در تاریخ کشور ما وجود داشته اشاره کند و با ذکر یک مثال تاریخی مرتبط با شبکه سیار، این ماجرا را ملموس‌تر از همیشه بسازد. او با تاکید بر همین موضوع «مقاومت در برابر رشد فناوری و نوآوری» آن را مساله‌ای دیرینه در تاریخ دنیا خوانده است: «از زمان سقراط و جام شوکران او گالیله و فشارهایی که بر وی به خاطر نظریه گردش زمین به دور خورشید آوردند تا قرن‌های معاصر که در برابر رشد فناوری و ارتباطات مقاومت‌هایی می‌شود؛ اما پس از مدتی که رشد اقتصادی و اجتماعی بر پایه نوآوری و فناوری‌های نوین شکل می‌گیرد چاره‌ای جز همراهی با فناوری و استفاده حداکثری از منافع آن و جذب حواشی مضر آن باقی نمی‌ماند.»

به گفته جهرمی، پیشرفت استارتاپ‌ها و کسب‌وکارهای نوپای آنلاین در سالهای اخیر بدون ۳G و ۴G میسر نبود و اگر این فناوری‌های ارتباطی وجود نداشت، امروزه در ایران هیچ تاکسی اینترنتی یا فروشگاه اینترنتی برای مردم وجود نداشت. او با اشاره به این کسب‌وکارهای آنلاین که باعث ساده شدن زندگی شهروندان و انجام امورات‌شان با چند کلیک شده می‌گوید که همین مسائل باعث شکوفایی استعدادها و بسترهای متفاوتی برای کارآفرینی شده است:

«این ظرفیت منجر به شکوفایی استعدادها و فراهم شدن بستری برای کارآفرینی و اشتغال بسیاری از جوانان شد به‌طوری‌که صنعت ارتباطات و فناوری اطلاعات جزو معدود حوزه‌هایی بود که رشد اقتصادی مثبت در سال گذشته داشتند، درحالی‌که رشد اقتصادی کشور منفی بود و بسیاری از صنایع سنتی رشد اقتصادی منفی را تجربه کرده‌اند.»
جهرمی همچنین به دیگر پیامدهای مثبت پیشرفت فناوری در سطح کشور اشاره کرده و با گریزی به دسترسی بیش از ۸۰ درصدی روستاهای کشور به فناوری نسل سوم و چهارم شبکه سیار، اعلام کرده که بسیاری از خدمات دولت الکترونیکی در همین مناطق و با استفاده از تکنولوژی‌های نسل جدید شبکه همراه میسر شده است. او باور دارد که اگر این توسعه ارتباطات صورت نمی‌گرفت، در ایام شیوع کرونا امکان تأمین نیازهای عمومی مردم همچون خرید اینترنتی و … فراهم نبود.

جهرمی در جملات پایانی یادداشت خود به فواید ۵G و استفاده آن در تکنولوژی‌های پیشرفته‌ای چون «اینترنت اشیا» اشاره کرده و گفته که این موضوع می‌تواند فرصت استثنایی و بی‌نظیری برای اقتصاد دیجیتال ایران فراهم کند: «نسل پنجم ارتباطات سیار تا چند سال آینده در ایران به‌صورت کامل و فراگیر راه‌اندازی خواهد شد و امروز ما آن را بنا نهادیم، همان‌طور که گذشتگان برای ما تلفن همراه و ۳G و ۴G را به یادگار گذاشته‌اند و ما آن‌ها را تکمیل کرده‌ایم. امیدوارم آیندگان هم با قدرت بتوانند این راه را ادامه دهند.»

نظر شما درباره فناوری ۵G و توسعه آن در شرایط کنونی در کشور چیست؟ نظرات خود را در بخش کامنت‌ها با ما در میان بگذارید.

برخی از نظرات

ارسال نظر

نام
ایمیل
وب سایت
پیام